Menü
ÇORUM TURBO

Turbo Nedir?

Anasayfa / Turbo Nedir?

"Turbo Nedir?"

Turbo Nedir Araba Motoruna Faydası Nasıl Olur Motor Gücünü Yükseltirmi Turbo'nun Foksiyonu işlevi Nasıldır Nelerdir Araba Süratliyken mi Yoksa Kalkışa Geçmeden Öncemi Turbo Motora Hazır Komutu Verir

Bir motorun gücü, yanma hücrelerinde belli zaman aralıklarında tüketilen yakıt ile doğru orantılıdır. Dahada yukarı ve tertipli yanma için daha ziyade oksijene gereksinim duyulur. Günümüzde motor hacimleri sabit tutularak aynı motordan daha çok verim alabilmenin yolu, yanma hücrelerine turbo aracılığıyla daha çok hava aktarabilmekle mümkündür. Turbo'nun temel çalışma prensibi, türbin pervanelerinin atık egzoz gazları ile hızla harekete geçip, hava filtresinden çok ve sıkıştırılmış havayı emerek, yanma hücrelerine aktarmasıdır. Turbo'lu motorlarda atık egzoz gazı enerjisi, motorun performansını arttırdığı için gerçek anlamda yakıt tüketiminde tasarruf yapılmaktadır. Buna ek olarak turbo'lu motorlarda yakıt icabı gibi tüketildiğinden, çevre şartları açısından da vazgeçilemez tercih nedenidir. Bir öteki avantajı ise ülkemizin coğrafyası gibi, pek fazla tırmanış icap ettiren yol koşullarında, turbolu motorlarda zor kaybı en az derecede oluşmaktadır.

Turbol'lu motorlar ve motor yaği

Turbonun, motordan serbest bir birim olduğu durumda, motorun ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Motor yağının, yağ filtresinin ve hava filtresinin tertipli bir biçimde değiştirilmesi, turbo lu motorların performansının arızasız sürdürülebilmesi için en ehemmiyetli koşuldur.
Turbo lu motorlarda kesinlikle vasıta üreticisinin tavsiye ettiği yüksek kalitede motor yağları kullanılmalıdır. çünkü düşük kalitede motor yağları hususiyetle turbonun iç gövdesinde yüksek ısıyla karbonlaşıp, turbo ya büyük zarar vermektedir. En ehemmiyetli zarar, zamanla kümeleşen karbon parçacıklarının turbo yağ kanallarını tıkayarak pervaneli milde, segmanlarda ve gövdede ehemmiyetli hasarlar meydana getirmesidir. Motorun arızasız çalışması için motor yağı, ne kadar ehemmiyetli ise, turbo için en az beş misli daha mühimdir. çünkü günümüzde turbo devir sayısı 150-300. 000 rpm gibi rakamlarla ifade edilmektedir. Bu yüksek devirde turbonun çok kısa zaman için yağsız kalması, bozulması için kafi sebeptir.
Motorun turbo ile bulunan bütün yağ bağlantılarının ( Yağ giriş çıkış boruları ve kartel havalandırması ) çok titizlikle gözden geçirilip, arızalarının giderilmesi şarttır.
Yağ ile alakalı problemlerin bütünüyle giderilmesi dışında, motordan ya da filtreden kopup varan parçaların pervane kanatlarına zarar vermesi gibi olumsuzluklar yaşanmaması halinde, turbonun ömrü motor ömrü kadar uzun olacaktır